Ruinerwold – Dokter Larijweg 110

Vraagprijs: € 899.000,- k.k.

Ruinerwold – Dokter Larijweg 110

Woonboerderij Drenthe Ruinerwold

Op een prachtige locatie gelegen, royale, stijlvolle WOONBOERDERIJ met diverse schuren (totaal ca. 265 m²), inpandig woonappartement/gastenverblijf en een vrijstaande PRAKTIJK/KANTOORRUIMTE (ca. 135 m²). Aantrekkelijk paardenobject (o.a. zes boxen, twee paddocks).
Perceeloppervlakte ca. 1,17 ha. Meer grond is mogelijk (direct aangrenzend).

Achter de boerderij staan twee SCHUREN, in gebruik als paardenstal. Tevens opslag en garage.

Geheel is bijzonder gunstig gelegen op ca. 6 km afstand van oprit van snelweg, waardoor plaatsen als Amsterdam, Utrecht of Groningen vlot bereikbaar zijn. Aan achterzijde prachtig uitzicht over weilanden.

Dit is een object met veel mogelijkheden. De boerderij heeft een prachtige woonkamer en diverse slaap-, werk- en badkamers. Het zelfstandig gebruiken of verhuren van de praktijkruimte valt binnen de bestemming, maar ook dubbele bewoning is met geringe aanpassing mogelijk. Achter de boerderij zijn paardenboxen, twee paddocks en een aangrenzend weiland.

De boerderij dateert van voor 1900. De imposante, symmetrische voorgevel straalt een zekere voornaamheid uit. Details als hanenkammen metselwerk, roedenverdeling en een levensboom geven de lieflijkheid en gedetailleerdheid aan. Omstreeks 2010 is er een grondige verbouwing uitgevoerd. Diverse zaken zijn vernieuwd, verbeterd en fraai uitgevoerd. Gelukkig zijn daarbij veel authentieke details gebleven. Ook aan duurzaamheid is gedacht. Het pand is goed geïsoleerd, er is een warmtepomp aanwezig en maar liefst 36 zonnepanelen. Dit resulteert in een energielabel A.

Indeling begane grond woonboerderij:

Fraai uitgevoerde ruime entree met garderobe; gezellige woonkamer met leuke opkamer; praktische eetkeuken; provisiekelder; mooie grote eetkamer (genoemd in de tekening als ‘grote hal’); bergruimte met wasmachineaansluiting en c.v.-ketelopstelling; werkkamer; luxe en moderne badkamer met sauna; deel met achterdeur; toegang tot gastenverblijf en doorgang naar aparte werkruimte. Deze werkruimte is opgedeeld in twee vertrekken en voorzien van een toilet en douche.
Het gastenverblijf is in 2016 gerealiseerd. Woon- en eetgedeelte; een complete keuken met inbouwapparatuur en eigen sanitair. Slapen kan op de twee vides.

Verdieping woonboerderij:

Overloop met bergruimte; slaapkamer I; slaapkamer II; slaapkamer III. Tweede trap naar: grote slaapkamer IV.

Eetkeuken:

Praktisch uitgevoerde eetkeuken met rechte inrichting voorzien van gasfornuis, ingebouwde afzuigkap en vaatwasmachine. Vloer afgewerkt met antieke plavuizen. Wanden grotendeels voorzien van ‘witjes’ betegeling. Een lust voor het oog en zeer passend in deze boerderij.

Badkamer:

Luxe en moderne badkamer met grote douchehoek, twee wastafels, ligbad en doorgang naar aangrenzende sauna.

Installatie woning:

 • Verwarming door middel van aardwarmte-warmtepomp systeem via vloerverwarming en gedeeltelijk via radiatoren. Merk: NIBE. Bouwjaar 2016. Tevens c.v.-gas. Merk: Bosch. Bouwjaar: 2007;
 • warm water door middel van 80 liter boiler;
 • meterkast met 10 groepen, meerfase groep en onderverdeler met 13 groepen en krachtstroom;
 • praktijkruimte heeft eigen meterkast met 8 groepen. Ook een eigen boiler voor warm water. Zie verder ook bouwkundige keuring;
 • voorzien van 36 zonnepanelen met omvormer.

Kapschuur:

Traditioneel gebouwde kapschuur; houten constructie; gemetselde borstwering met houten gevels; pannen bedekking. Twee paardenboxen (afm. 5 x 4 meter), opslag en garage/machineberging.
Afmeting ca. 15 x 4 meter; oppervlakte ca. 60 m².

Paardenschuur:

Afmeting ca. 15 x 13 meter. Met drie ruime paardenboxen en groepsstal. Oppervlakte ca. 195 m².
Eveneens een traditioneel gebouwd schuur. Houten constructie; gemetselde borstwering en houten gevels. Verder in gebruik als stal, opslag en garage/machineberging.

Zelfstandige praktijkruimte:

Links van de boerderij staat de praktijkruimte. Voor gasten/werknemers via een eigen oprit te bereiken en parkeren kan op de ruime parkeerplaats. De vrijstaande praktijkruimte bestaat feitelijk uit twee verbonden gebouwen. Het ene is het voormalige bakhuis dat is verbouwd door er een spouwmuur in aan te brengen en het dak te isoleren. Het achterste deel is in 2010 gebouwd.
Entree met ruime ontvangstruimte en sanitair. Er zijn vier werk-/kantoorruimten en eigen sanitair/douche. Tevens is er een pantry. Een kleine zolder is perfect te gebruiken als opslagruimte.

Bestemming:

Ter plaatse van de woning verdere opstallen en erf is de bestemming ‘Wonen met praktijk’. Meer informatie via de website van Het Betere Boerenerf of via gemeente De Wolden.

Weiland en erf:

Er is voldoende ruimte voor parkeren, rangeren en voeropslag. Ook met een trailer is het goed toegankelijk. Het weiland is aangrenzend en direct gelegen achter het erf. Afrastering met kunststof palen. Twee verlichte paddocks.

Algemeen:

 • Inhoud woning ca. 1.850 m³; woonoppervlakte ca. 500 m²; externe bergruimte ca. 375 m²;
 • schatting oorspronkelijk bouwjaar woning 1880. In de loop der jaren diverse verbouwingen. Laatste verbouwing 2010;
 • diverse vloeren afgewerkt met antieke plavuizen;
 • rietkap van de woonboerderij is in delen aangebracht. Het achterdak is het oudst. Een zijkant is 5 jaar geleden vernieuwd en de andere zijkant in 2016;
 • brand-alarminstallatie (lichtnet)aanwezig;
 • perceel weiland, thans opgedeeld in een weitje en een groter perceel;
 • energielabel A;
 • bouwkundig gekeurd, rapport is beschikbaar.

‘Kortom, om een goed beeld te krijgen is een bezichtiging een must. Bel om een afspraak te maken.’

Uitgebreide documentatie beschikbaar.
Aanvaarding in overleg.

Dokter Larijweg, Ruinerwold op de kaart