appartement in een rijksmonumentale woonboerderij

Balkbrug – Den Kaat 2B

Verkocht onder voorbehoud

Groot appartement in een rijksmonumentale woonboerderij

 

Prachtig gelegen, grenzend aan cultuurhistorisch natuurgebied, groot APPARTEMENT in een RIJKSMONUMENTALE WOONBOERDERIJ.

CASCO gebouwd, dus volledige inrichting moet nog gerealiseerd worden.

In 2013 is de bestemming van de boerderij gewijzigd van agrarisch naar wonen. Dat maakte het mogelijk om de boerderij te verbouwen tot drie appartementen. Het volledige casco is gerestaureerd. Onderdeel van de restauratie was het verbeteren van de thermische isolatie. Dit alles is gedaan met instemming van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed.

 

De Deel

Van oorsprong is het een grote woonboerderij die recent is verdeeld in drie appartementen. Nummer 2b betreft het achterhuis.

Het achterhuis was vroeger de deel. De ruimte waar ooit de koeien stonden. Een grote ruimte met een oppervlakte van meer dan 170 m² en een hoogte van bijna 9 meter. Karakteristiek is de gebintconstructie die de ruimte verdeelt in één brede middenbeuk en twee smalle zijbeuken.

Bij de verbouwing in 2013/2014 is het geheel casco hersteld. Onder meer is het volgende gedaan:
• De gebintconstructie is gefundeerd en gestabiliseerd.
• Rieten dak is vernieuwd, waarbij de kap met houten delen is beschoten en voorzien van isolatie en dakramen.
• Er zijn portalen aangebracht om de kap te verstevigen en stabiel te maken.
• Er is een nieuwe geïsoleerde betonnen vloer aangebracht.

Om het geschikt te maken voor bewoning zal het appartement verder moeten worden afgebouwd. Voorwaarde voor deze afbouw is dat het moet passen binnen de afgegeven bouwvergunning en de aanwijzingen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Uitgangspunt is dat het oorspronkelijke karakter van de boerderij herkenbaar blijft en dat bij afbouw ecologische, bio-based materialen worden gebruikt.

 

Ligging

Den Kaat ligt een kleine twee kilometer ten noorden van Balkbrug, een dorp met zo’n 3.000 inwoners. De verbinding is goed. Met de auto bent u in nog geen half uur in Zwolle, Hoogeveen is 20 minuten. Ook het openbaar vervoer is goed met een zeer frequente busverbinding. Op Den Kaat is een bushalte aanwezig.
De woonboerderij ligt op één van de karakteristieke buurtschappen in het Reestdal. Een prachtig oud landschap, waarbij de Reest de grens vormt tussen Overijssel en Drenthe. Het gevarieerde landschap kenmerkt zich door een afwisseling van weiden, esgronden, boswallen, stukjes bos en heide. Het gebied wordt doorsneden door oude zandpaden die de buurtschappen met elkaar verbinden. Deze paden vormen tegenwoordig een uitgebreid wandelnetwerk.

 

Privé tuin

Bij dit appartement hoort een privé tuin van zo’n 300 m², gelegen aan de noordzijde, met uitzicht over het Reestdal.

 

Schuurruimte

De voormalige hooischuur is een grote schuur, totaal ca. 266 m² en voorziet in bergruimte, werkplaats, stallingruimte en houtopslag. De indeling van de schuur is in overleg verder vast te stellen.

 

Een appartement – VVE Den Kaat

De woonboerderij is verdeeld in appartementen. Daarvoor is een splitsingsakte en -tekening gemaakt. Iedere appartementseigenaar heeft een eigen exclusief gedeelte van de woonboerderij, zijn privé appartement. Ook heeft eenieder een eigen privé tuin. Maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes in het hoofdgebouw en in de bijgebouwen en tuin.
In het huishoudelijk reglement is geregeld hoe om te gaan met deze ruimtes. Ook worden in een dergelijk reglement meer zaken van huishoudelijke aard vastgelegd.
Bij een VVE horen ook servicekosten. Zo betaalt u samen de opstalverzekering, het onderhoud van de casco boerderij op basis van een MeerJarenOnderhoudsBegroting, kosten voor de schoorsteenveger en dergelijke. Er is een concept opgemaakt van een exploitatierekening, balans en vaststelling van servicekosten.

 

Afbouw

Voor de afbouw van het appartement is ter inspiratie een ontwerp gemaakt. Enkele impressies zijn als foto getoond bij deze presentatie. Ook is er een brochure beschikbaar met een uitgebreidere omschrijving en een algemene werkomschrijving. Op aanvraag is deze informatie beschikbaar.

 

Bezichtigen

• Voordat u een bezichtiging wilt afspreken is het goed om de omgeving te verkennen. Rijd eens langs en maak een wandeling in de omgeving. Zo komt u er snel achter of de ligging aan uw wensen voldoet.
• Nadere bestudering van onze informatie is de volgende stap.
• Houd er bij het bepalen van uw financiële investering mee dat er nog een complete inrichting/afbouw gerealiseerd moet worden (indicatie zeker 3 ton investering).
• Ziet u de voordelen van het ‘samenwonen op één erf’.
• Kunnen uw plannen hier worden uitgevoerd?

Bovenstaande gedaan? Neem dan contact op met de makelaars van Het Betere Boerenerf.
We spreken dit graag samen door. Dan kunnen we een bezichtiging afspreken.

Aanvaarding in overleg.

De volgende informatie is voor u op aanvraag beschikbaar:
1. Uitgebreide brochure Den Kaat 2b Balkbrug
2. Meet rapport
3. Ontwerp afbouw interieur
4. Indicatie werkomschrijving
5. Splitsingsakte VVE Den Kaat
6. Splitsingstekening VVE Den Kaat
7. Modelreglement bij splitsing
8. Huishoudelijk reglement VVE Den Kaat
9. MJOB VVE Den Kaat
10. Concept vaststelling servicekosten

Den Kaat, Balkbrug op de kaart