Verbouwen of verhuizen?

Wat ga je doen.

Door Harry Spans, Register Makelaar Taxateur

Verhuizen of verbouwen?

Veel eigenaren lopen tegen deze vraag aan. Al jaren woon je met veel plezier in je huis, maar je wilt graag meer ruimte of iets anders. Verhuizen is een optie, maar die fijne buren, dat restaurantje om de hoek of de voorzieningen in de buurt zijn ook heerlijk. Stel jezelf de volgende vragen om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Wat zijn je wensen en eisen?

Waar zou jouw nieuwe woning aan moeten voldoen? Wil je meer ruimte op de begane grond, of juist meer slaapkamers op de verdieping? Een grote tuin met een bepaalde zonligging? Wil je juist in het dorp of liever in het buitengebied wonen?
Zomaar wat eenvoudige zaken die veel invloed kunnen hebben op je keuze. Maak samen eens een lijstje met je wensen en bespreek je mogelijkheden. Streep weg wat niet heel belangrijk is. Je houdt dan vanzelf drie tot vijf belangrijke punten over.

Wat is financieel mogelijk?

Wat zou een verbouwing gaan kosten? Of een verhuizing? Houd je ook rekening met bijkomende kosten? Heb je mogelijkheden om extra te lenen binnen je huidige hypotheek of moet daarvoor je hypotheek worden overgesloten. Dat zou betekenen: extra kosten.
Misschien heb je zelf spaargeld en zou je dat kunnen gebruiken. Naast de vraag hoeveel je kunt lenen zou je jezelf ook kunnen vragen hoeveel je wilt lenen. Hoe ziet je bestedingspatroon er uit. Wat zijn je overige uitgaven.
Ga eens een gesprek aan met een hypotheekadviseur. De huidige rente is erg laag. Misschien kun je bij een verhuizing – je kunt dan vaak je hypotheek boetevrij aflossen – een nieuwe hypotheek afsluiten met een nieuwe, lage rente. Groot kans dat je meer kunt lenen, een groter huis kunt kopen maar dat je maandlasten omlaag gaan.
Interessant toch?

Wat betekent verhuizen voor jou?

Een nieuw huis.  Een nieuwe buurt. Maar wat betekent dat voor jou? Nieuwe sociale contacten opbouwen. Daarnaast levert het vaak stress en spanning op. Hoe zit je in je vel? Een goede en gezonde basis is essentieel. Er komt veel op je af. Datzelfde geldt ook voor je gezin. Kinderen moeten naar een andere school. Tenzij je binnen een dorp of stad verhuist en in dezelfde wijk blijft wonen.
Daarnaast moet je met meer zaken rekening houden.
Financieel gezien mag je maximaal 100% van de koopsom of maximaal de getaxeerde waarde financieren. De bijkomende kosten moet je uit eigen geld betalen. Dit zijn onder meer de overdrachtsbelasting, de kosten van de notaris en de kosten voor het afsluiten van je hypotheek.
Voldoet het nieuwe huis aan al je wensen of moet er ook dan nog een verbouwing plaatsvinden.
Wat gebeurt er met de overwaarde van je huidige woning? Hoeveel overwaarde zou er überhaupt zijn? Dat kunnen wij voor je bepalen. Nodig ons eens uit. Wij maken een goede inschatting van de waarde van je woning en de prijs waarvoor wij het kunnen verkopen. Misschien valt dit mee en kun je kijken naar woningen waar je tot nu toe alleen maar van hebt gedroomd!

Wat is de waarde na de verbouwing?

Zou je het liefst blijven wonen en overweeg je om te gaan verbouwen dan is het ook goed om te kijken naar je investering. Wat ga je uitgeven aan je verbouwing en zeker, ook niet onbelangrijk, wat wordt de waarde van je woning nadat de verbouwing is uitgevoerd. Wat levert het je op? Natuurlijk heb je er zelf eerst genot van, maar misschien neemt de waarde wel veel meer toe dan je investering? Dat zou toch mooi zijn!
Als we bij je zijn om de huidige waarde te bepalen dan kunnen we ook bekijken wat een verbouwing in waarde gaat doen.

Concluderend zouden we kunnen zeggen dat je veel informatie nodig hebt om de vraag of je gaat verhuizen of gaat verbouwen goed te kunnen beantwoorden. Hoe meer je weet, hoe beter je een afweging kunt maken.
Wij helpen je er graag bij.