Taxatie woonboerderij

Je hebt een woonboerderij gekocht en dan …

Veel mensen doen het allemaal zelf.
Een woonboerderij kopen. Prima natuurlijk.

Vervolgens moet er nog van alles geregeld worden.
Allereerst de hypotheek.

Wat wij vreemd vinden is dat veel mensen rondom de aankoop volledig alles zelf willen doen. Terwijl het toch een heel ingrijpend proces is waarbij je kennis moet hebben op allerlei gebieden. Dezelfde mensen geven vervolgens bij het regelen van de hypotheek alles uit handen. Ook het regelen van een taxatie. Op zich geen probleem. Wij hebben ook zeer goede contacten met diverse hypotheekadviseurs.
Maar je kunt ook zelf de taxatie regelen.
Wel zo voordelig.

Waarom heb je eigenlijk een taxatie nodig?

De verkopende makelaar heeft het toch ook al getaxeerd.
Waarom dan nog weer een nieuw rapport?

De bank wil weten of de koopsom die jij gaat betalen voor een huis ook reëel is. Daarom moet er een taxatierapport worden gemaakt. Omdat de verkopende makelaar niet onafhankelijk is mag hij dit niet verzorgen. Een volledig onafhankelijke makelaar moet dit uitvoeren.

Als je een woning koopt adviseren wij om altijd het voorbehoud te maken van financiering en daaraan gekoppeld een juiste taxatie.
We hebben de afgelopen tijd al diverse keren gezien dat sommige taxateurs de waarde lager inschatten dan de prijs waarvoor jij hebt gekocht. In dat geval moet je eigen geld hebben. Heb je dat niet dan heb je een probleem. De bank gaat namelijk niet hoger financieren dan de waarde die in het taxatierapport komt te staan. Een goed en deskundig rapport is daarom van groot belang.
Vaak wordt een taxatierapport als een soort ‘noodzakelijk kwaad gezien’, dat alleen maar geld kost. Je onjuiste veronderstelling. Een goed en deskundig rapport levert je juist geld op!

Wij adviseren je om al bij de onderhandeling contact op te nemen met een makelaar/taxateur. Zo voorkom je dat je een te hoge prijs gaat betalen en tevens voorkom je dat later problemen krijgt met het regelen van de hypotheek.

Heb je vragen over een taxatie of wil je dat wij dit voor je regelen,  neem dan contact met ons op.

Harry Spans
Taxateur – ingeschreven in diverse taxatieregisters